نویسنده: fema co
26 جولای 2020
0 205
تکنولوژی RAID

راهنمای جامع RAID: افزایش کارایی و امنیت داده‌ها با تکنولوژی RAID

RAIDدر دنیای امروزی که حجم داده‌ها به طور پیوسته در حال افزایش است، حفظ امنیت و دسترسی سریع به اطلاعات از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. تکنولوژی RAID به عنوان یکی از روش‌های پیشرفته مدیریت داده‌ها، به کاربران این امکان را می‌دهد تا با ترکیب چندین هارد دیسک، علاوه بر افزایش سرعت دسترسی به اطلاعات، از داده‌های خود در برابر خرابی‌های احتمالی محافظت کنند. در این مقاله، به بررسی کامل تکنولوژی RAID و انواع مختلف آن پرداخته و راهکارهایی برای انتخاب بهترین نوع RAID بر اساس نیازهای خاص شما ارائه خواهیم داد.

شما می‌توانید با استفاده از این تکنولوژی به‌راحتی هارددیسک‌های مستقل را مجازی‌سازی کرده و به یک یا چند آرایه برای بهبود عملکرد و ظرفیت و دسترسی در سرور تبدیل کنید. اگر می‌خواهید به طور دقیق و کامل با رید آشنا شوید پیشنهاد می‌کنیم که تا انتهای این مقاله آموزشی ما را همراهی کنید.

RAID چیست؟

RAID مخفف واژه Redundant Array of Inexpensive Disks است و تکنولوژی برای ترکیب چندین هارد دیسک به یک واحد است که برای ارتقای امنیت داده و افزایش سرعت خواندن و نوشتن است که میتوان گفت بعد از ظهور این تکنولوژی مرزهای اطلاعات جابجا شد.

نحوه کار raid بدین صورت است که از ترکیب چندین هارد دیسک به یک واحد ذخیره سازی است مثلا شما ۱۶ عدد هارد دارید که اگر بنا باشد هر هارد بصورت مجزا در سرور قرار گیرد ۱۶ عدد هارد دیسک برای شما نمایش داده میشود که خب به طبع این عمل در ذخیره سازی و میزبانی سایت غیر ممکن و زمانبر است چرا که هر کدام سرعت خواند و نوشتن مختلفی دارد و mount کردن ۱۶ عدد هارد دیسک به یک سایت کاری تخصصی و فوق العاده سرعت پایین میباشد.

ولی بعد از پیدایش رید که خود این واژه چندین کلاس طبقه بندی دارد نسبت به حجم و سرعت خواندن و نوشتن کار راحتتر شده و میتوان با مثال بالا ۱۶ عدد هارد دیسک را به یک واحد ذخیره سازی یا چندین واحد با طبقه بندی های مختلف نمود که سرعت خواندن و نوشتن بالا میرود و بنا به هر دلیلی اگر یکی از هارد ها بسوزد یا از مدار خارج شود اطلاعات حذف نمیشود و با این کار امنیت را کلید زده اید.به گیف زیر توجه کنید.

RAID چیست؟

RAID چیست؟

RAID چیست؟ تکنولوژی RAID معمولا در سیستم های پردازشی و گرافیکی انجام میشود که این تکنولوژی ملزم به ساپورت کردن سیستم از کارت RAID و باتری و … میباشد که هارد ها هم باید با هم سری باشند و از یک نوع از یک حجم برابری با هم مجازی شوند که معمولا در سرور ها و سیستم های پردازشی دستکتاپ که امنیت و سرعت اطلاعات برای آنها مهم هستند استفاده میشود.

 

 

raid kit g7 360

 

raid kit g7 380

RAID چیست؟

در سالهای اخیر، با توجه به مشکلات متعددی که باعث از دست رفتن اطلاعات هارد دیسک‌ها و در نتیجه خسارات مالی فراوان می‌شود، استفاده از تکنولوژی که بتواند از وقوع این گونه مشکلات جلوگیری کند، از اهمیت بالایی برای کاربران برخوردار است.

برای خرید سرور اختصاصی میتوانید مستندات و قیمت ها را در لینک زیر مشاهده کنید: خرید سرور اختصاصی

در سال ۱۹۸۷ سه محقق دانشگاه کالیفرنیا به نام‌های David Patterson، Garth A. Gibson و Randy Katz برای اولین بار اصطلاح RAID را که عنوان مقاله ‏A Case for Redundant Arrays of Inexpensive Disks (RAID)‎ بود، مطرح کردند.

آنها نظریه خود را با این عنوان که ذخیره و بازیابی اطلاعات بر روی هارد دیسک‌های گوناگون می‌تواند باعث افزایش کارایی سیستم، کاهش هزینه و همچنین کم کردن میزان انرژی مصرفی برای انجام کار شود، مطرح نمودند.

 تولیدکنندگان تکنولوژی RAID بعدها نام آن را به Redundant Array of Inexpensive Disks تغییر دادند.

RAID در ابتدا برای استفاده در دیسک‌های SCSI مطرح شد، با گذشت زمان و پیشرفت فناوری استفاده از این تکنولوژی در دیسک‌های IDE ناموفق بود. اما بعد از آن در دیسک‌های SATA به اوج خود رسید.

وسایل ذخیره سازی قدیمی‌تر، معمولا از یک هارد دیسک برای ذخیره اطلاعات استفاده می‌کردند. ولی پس از بوجود آمدن این تکنولوژی، سیستم‌ها قادر بودند تا اطلاعات را بر روی چندین هارد دیسک ذخیره نمایند. به این ترتیب اطلاعات به صورت پشت سرهم به بخش‌هایی شکسته و در چندین هارد دیسک ذخیره می‌شوند. این نحوه ذخیره سازی این امکان را فراهم می کرد که در کنار بهبود ساختن کارایی سیستم، ظرفیت ذخیره سازی اطلاعات نیز افزایش پیدا کند.

امروزه این تکنولوژی تقریبا در همه وسایل ذخیره سازی به کار رفته است. با این وجود باز هم وسایلی هستند که از این تکنولوژی استفاده نمی‌کنند. سیستم‌عامل و کاربران به این حقیقت که وسیله ذخیره سازی از چندین هارد دیسک تشکیل شده‌است پی نمی‌برند، و با آن مانند یک دیسک مستقل رفتار می‌کنند. به کمک RAID اطلاعات می‌توانند به صورت موازی بر روی یک یا چند هارد دیسک ذخیره شوند؛ بنابراین اگر یکی از دیسک‌ها با مشکل مواجه شود، اطلاعات باز در دسترس خواهد بود.

 پیاده سازی RAID همچون بسیاری دیگر از تکنولوژی‌ها، به دو صورت سخت‌افزاری و نرم‌افزاری امکان پذیر است که مسلما مدل سخت افزاری دارای سرعت و پایداری بیشتری است. مدل نرم‌افزاری تنها در شرایطی پیشنهاد می‌شود که با کمبود امکانات و بودجه مواجه هستیم، و یا اینکه قرار است بر روی یک سیستم پشتیبان و نه سیستم اصلی پیاده سازی شود.

در روش نرم‌افزاری سیستم‌عامل یا BIOS مسئول پیاده سازی آن خواهد بود، و در روش سخت‌افزاری کنترل کننده‌هایی به نام Raid Controller این وظیفه را بر عهده دارند. ولی از آنجایی که کنترل کننده‌های سخت افزاری قابلیت‌های بیشتری نسبت به روش نرم‌افزاری دارند، لذا کارایی این نوع به مراتب بهتر از نوع نرم‌افزاری است.

دیسک‌های متصل شده به یکدیگر همانند یک آرایه می‌باشند. به هر کدام از این هارد دیسک‌ها یک عضو آرایه گفته می شود و بسته به اینکه چگونه به یکدیگر متصل شده‌باشند در سطحی قرار می گیرند که با عنوان RAID level شناخته می‌شود. به عنوان مثال RAID 0 یا RAID 1

تکنیک RAID چگونه سازماندهی می‌شود؟

می توان دو جنبه مستقل برای سازماندهی RAID در نظر گرفت:

   ۱. قرار دادن اطلاعات در آرایه با استفاده از تکنیک‌های parity، striping و mirroring.

   ۲. پیاده سازی تکنولوژی RAID که شامل پیاده سازی نرم‌افزاری و سخت‌افزاری می‌شود.

تکنیک‌ها و انواع ذخیره سازی RAID:

Striping: تقسیم اطلاعات به بخش‌هایی با اندازه‌های مشخص، سپس نوشتن این اطلاعات به ترتیب در هارد دیسک‌ها. این تکنیک باعث افزایش فضای سیستم ذخیره سازی می‌گردد.

Mirroring: تکنیکی برای نوشتن یک کپی از اطلاعات به طور همزمان بر روی چندین هارد دیسک است. این تکنیک باعث جلوگیری در از بین رفتن اطلاعات می‌شود.

Parity: در این تکنیک همانند تکنیک Striping اطلاعات به بخش‌های مساوی شکسته می‌شوند. همچنین یک کد parity (توازن) تولید و در یک یا چند هارد دیسک ذخیره می‌گردد. اطلاعات parity به سیستم RAID اجازه می‌دهد در صورتی که اطلاعات هارد دیسک دچار مشکل شده باشد، آن‌ها را شناسایی و بازسازی کند.

RAID چیست؟

تمام تکنیک‌های دیگر RAID، بر اساس این سه تکنیک striping، mirroring، parity و یا ترکیبی از این سه عمل می‌کنند.

 

انواع RAID

برای معرفی انواع raid بندی نیاز است تا نوع سخت افزاری و نرم افزاری آن را توضیح بدیم که میتوان به نوع سخت افزاری آن اشاره کرد که بیشتر در سرور ها و سیستم های سازمانی و ارگانی استفاده میشود و همینطور تجاری زیرا بهینه سازی سیستم و درصد تحمل خطا بسیار مهم میباشد که کارایی این سیستم ها در حالت خواند و نوشتن توسط کنترل ها مدیریت میشود.در raid سخت افزاری از یک کنترلر هوشمند و آرایه ای از دیسک ها برای امنیت و از بین نرفتن دیسک ها و اطلاعات و بهبود کارایی و افزایش سرعت استفاده میشود.(RAID Controller)

انواع RAID

raid controller وظیفه مدیریت و کنترل دیسک ها را بر عهده دارد که این کنترلر هوشمند در دو مدل خارجی و داخلی طراحی شده است. مدل داخلی آن در داخل سرور مانند تصاویر بالاتر این مقاله نصب میشود که بر روی برد های اصلی سرور اسکان دارد و مدل خارجی آن در RAID های مقیاس بالا و سطح بالاتر نصب میشود.

از ویژگی های RAID میتوان عنوان کرد که اگر ۱ ۲ هاردی که با هم RAID شدند یکی از آنها خراب شود اطلاعات پابرجا میباشد و میتوان بدون خاموشی سرور و اختلال در کارکرد هارد معیوب را از داخل سرور خارج و هارد جدید را جایگزین کرد که بصورت اتوماتیک دیتا از هارد سالم به هارد حدید به اشتراک گذاشته خواهند شد که نسبت به سرعت کنترلر و سرعت هارد ممکن از از ۱ ساعت تا چندین روز بسته به حجم هارد زمانبر باشد.

با بر فرض بصورت ناخود آگاه میتوانید هارد را از سرور خارج کرده و دوباره داخل کنید بدون اینکه وقفه ای در پردازش اتفاق بیافتد که معایب این روش نسبت به مزایا آن ناچیز است که چرا باید برای حداقل راید از ۲ عدد هارد استفاده کنید مثلا شما ۲ عدد هارد ۶۰۰ گیگ دارید و در صورت استفاده نکردن از raid شما ۱ ترابایت و ۲۰۰ گیگ ظرفیت دارید اما استفاده از حداقل طبقه بندی رید به شما حجم یک دیسکت را میدهد و  شما ۶۰۰ گیگ فضا خواهید داشت.

در صورتی که این تلف شدن فضا را قربانی سرعت و قربانی امنیت کرده اید و با این کار یک ۶۰۰ گیگ شما بصورت استراکی با هارد بعدی است که اگر یکی از آنها معیوب شود دیگری وظیفه آن را بر دوش خواهد کشید.RAID چیست؟

معایب RAID سخت‌افزاری

۱- افزایش هزینه،  به این معنی که در کنار دیسک موجود، یک یا چند دیسک دیگر نیز مورد نیاز است.

۲- در صورتی که RAID Controller با مشکل مواجه  شود، تا زمان رفع مشکل و یا جایگزین کردن کنترلر جدید، دسترسی به اطلاعات دیسک‌ها نیز امکانپذیر نخواهد بود.

۳- در صورتی که RAID Controller  با مشکل مواجه شود، برای بازگردانی اطلاعات، باید جایگزین دقیقی برای کنترلر، تهیه و استفاده شود.

مزایای RAID سخت‌افزاری:

۱- در RAID  سخت‌افزاری نیازی نیست که CPU  درگیر محاسبات کد Parity شود و این عملیات توسط کنترلر Raid انجام می‌شود.

۲- اغلب RAID Controllerها جایی برای افزودن باتری دارند که درهنگام قطع ناگهانی برق، اطلاعات از دست نرود.

۳-کنترلرها دارای ویژگی‌هایی می‌باشند که در نوع Raid  نرم‌افزاری این ویژگی‌ها وجود ندارند. مانند hot-plugging drives، که  می‌توان با استفاده از این قابلیت، به‌صورت آنلاین ظرفیت سیستم را با افزودن دیسک دیگری، افزایش داد.

معرفی انواع RAID:

 RAID Level 0

RAID Level 0 به اسامی مثل Disk Striping Without Parity یا در برخی موارد به Disk Striping هم معروف است. Stripe به معنی راه راه یا خط خطی است ، همانطور که گور خر راه راه است ، یعنی داده ها بصورت ریز زیر شده در بین دو یا چند دیست به نسبت مساوی تقسیم می شوند .

از این نوع RAID برای بالا بردن سرعت و کارایی دستگاه ها استفاده می شود. در این نوع RAID کارهای کامپیوتر بر روی حداقل دو عدد هارد دیسک انجام می شود به گونه ای که خواندن و نوشتن اطلاعات همزمان بر روی دو یا چند دیسک انجام می شود و به همین دلیل سرعت خواندن و نوشتن داده ها بسیار بیشتر از حالت معمول است چون دو عدد هارد درایو همزمان داده ها را در بین خود تقسیم می کنند و طبیعتا Head های دو عدد هارد دیسک برای نوشتن و خواندن اطلاعات استفاده می شود ، هر چقدر تعداد این Head های نوشتن و خواندن بیشتر باشد سرعت نیز بالاتر خواهد رفت .

 RAID Level 0

این نوع RAID دارای بهترین سرعت و کارایی در I/O است. همانطور که گفتیم برای پیاده سازی RAID Level 0 حداقل به دو عدد هارد دیسک نیاز داریم ، از طرفی این نوع RAID هم بصورت نرم افزاری و هم بصورت سخت افزاری قابل پیاده سازی است ، اما نکته منفی در خصوص استفاده از RAID Level 0 این است که این نوع از RAID ها قابلیت Fault Tolerance یا خطا پذیری ندارند ، یعنی زمانیکه یکی از هارد دیسک های ما از بین برود ، تمامی داده های ذخیره سازی شده بر روی سایر هارد دیسک ها نیز دچار مشکل و غیر قابل بازیابی می شوند.

R در کلمه RAID به عنوان Redundant یا افزونگی معنی می شود و در واقع ماهیت RAID که خطاپذیری است را می رساند ، با توجه به اینکه RAID Level 0 به هیچ عنوان دارای افزونگی و خطاپذیری نمی باشد می توانیم از آن به عنوان AID نام ببریم . اگر برایتان سرعت مهم است خطاپذیری اصلا مطرح نیست می توانید از این سطح از RAID استفاده کنید. در این نوع RAID اگر دو عدد دیسک ۱ ترابایتی داشته باشیم ظرفیتی که از آن می توانیم استفاده کنیم ، مجموع ظرفیت های دو دیسک یعنی ۲ ترابایت خواهد بود.

 RAID Level 1

RAID Level 1 به اسامی Disk Mirroring یا Mirror هم معروف است. همانطور که از نامش هم پیداست در این نوع RAID حداقل دو دیسک استفاده می شود و همانطور که در معنی کلمه Mirror مشخص است ، هر چیزی که در یک دیسک کپی می شود در دیسک دوم نیز عینا کپی می شود و دیسک دوم دقیقا مشابه اطلاعاتی را دارد که در دیسک اول نوشته می شود.

زمانیکه اطلاعات در یک دیسک کپی می شود ، بصورت همزمان همان اطلاعات بر روی دیسک دیگر نیز نوشته می شود و همین امر یعنی در RAID Level 1 ما خطاپذیری یا Redundancy را داریم و در صورت خراب شدن و از بین رفتن یکی از دیسک ها ، عین داده ها در دیسک دیگر وجود دارد و می توانیم در ادامه از داده هایمان استفاده کنیم. این نوع RAID یکی از ساده ترین و پرکاربردترین نوع RAID می باشد که با کمترین هزینه قابل پیاده سازی و استفاده است.

 RAID Level 1

اما RAID Level 1 یک سری معایب نیز دارد . مهمترین نکته منفی در خصوص استفاده از RAID Level 1 سرعت پایین این نوع RAID است. با توجه به اینکه هر داده ای که قرار است بر روی دیسک ها نوشته شود در واقع دو بار باید نوشته شود ، همین موضوع باعث کند شدن این RAID می شود. RAIL Level 1 هم بصورت نرم افزاری و هم بصورت سخت افزاری قابل پیاده سازی است و برای پیاده سازی سخت افزاری آن حداقل به دو عدد دیسک نیاز داریم اما در پیاده سازی نرم افزاری RAID Level 0 شما می توانید این RAID را بر روی یک دیسک و چندین پارتیشن پیاده سازی کنید.

اما نکته منفی و البته مهم دیگری که در استفاده از RAID Level 1 باید به خاطر داشته باشید این است که اگر شما در این نوع RAID دو عدد هارد دیسک ۱ ترابایتی استفاده کنید تنها قادر به استفاده از ۱ ترابایت از حداکثر ظرفیت ممکن که ۲ ترابایت است خواهید بود زیرا اطلاعات همزمان دو برابر فضای معمول از دیسک ها استفاده می کنند.

 RAID Level 5

RAID Level 5 به عنوان Disk Striping With Parity هم معروف است. این نوع RAID بیشترین استفاده را در سرورهای سازمانی و سخت افزارهای NAS Storage دارد. در این نوع RAID شما علاوه بر اینکه Fault Tolerance یا خطاپذیری دارید ، سرعت و کارایی به نسبت بالایی را نیز تجربه خواهید کرد. در این نوع RAID داده ها زمانیکه بر روی دیسک ها نوشته می شوند همزمان نوعی داده به نام Parity نیز بر روی دیسک های دیگر بصورت منظم نوشته می شود که این Parity برای بازیابی اطلاعات در صورت بروز مشکل استفاده می شود .

در تکنیک RAID Level 5، داده‌ها مانند RAID Level 0 به صورت ریز ریز (Striped) بین دیسک‌ها ذخیره می‌شوند و علاوه بر آن، قابلیت Parity نیز روی دیسک‌ها نوشته می‌شود. اگر یکی از دیسک‌ها دچار مشکل شود، داده‌ها از سایر دیسک‌ها بازیابی می‌شوند؛ این بازیابی با استفاده از Parity انجام می‌شود. این فرایند معمولاً به صورت خودکار و با اضافه کردن دیسک جدید صورت می‌گیرد. مهمترین مزیت RAID Level 5 این است که در حین جایگزینی دیسک معیوب، سرویس‌دهی سرور بدون اختلال ادامه پیدا می‌کند.

 RAID Level 5

یکی از مهمترین نکات مثبتی که در خصوص RAID Level 5 وجود دارد این است که به سرورها و NAS Storage ها قابلیت Hot Swappable را می دهد ، قابلیت Hot Swappable به این معنا است که شما می توانید یک هارد دیسک مشکل دار را از روی سرور یا NAS Storage خارج کرده و هارد دیسک جدید را وارد کنید و در این حین به هیچ عنوان نیازی به خارج کردن سرور از مدار یا خاموش کردن و Restart کردن دستگاه نیست و همین موضوع باعث می شود سرویس دهی به کاربران قطع نشود.

استفاده از RAID Level 5 در سرورهایی که هم برایشان سرعت و هم کارایی و هم Fault Tolerance یا خطا پذیری مهم است پیشنهاد می شود ، برای مثال اگر سرور یک وب سایت که نیاز به خطاپذیری و سرعت بالا برای پایگاه داده خود دارد یکی از بهترین گزینه ها استفاده از RAID Level 5 می باشد.

در بالا در خصوص RAID های سطوح ۰ ، ۱ و ۵ صحبت کردیم و گفتیم که این RAID ها معمول ترین و مرسوم ترین نوع RAID مورد استفاده در سرورها و دستگاه های NAS Storage شبکه هستند. هر سه نوع RAID ای که در بالا عنوان کردیم امکان پیاده سازی بصورت نرم افزاری در سیستم عامل های مختلف را نیز دارند .اما RAID ها فقط این مواردی نیستند که عنوان کردیم ، ما RAID های دیگری مثل RAID Level های ۶ ، ۱۰ ، ۲ ، ۳ ، ۴ و ۷ نیز داریم حالا به سراغ معرفی انواع آنها می رویم.

RAID Level 6

یکی از نقاط ضعفی که در RAID Level 5 وجود دارد این است که با از بین رفتن دو عدد هارد دیسک که در مجموعه RAID ما قرار گرفته اند کل داده های ما از بین می رفت و RAID Level 5 تنها قابلیت ریکاوری داده ها در زمانی را دارد که یکی از هارد دیسک های ما Fail شود. اما در RAID Level 6 این نقطه ضعف برطرف شده است.

در واقع RAID Level 6 یک ویژگی اضافه شده به RAID Level 5 است که این امکان را می دهد که در صورتیکه دو عدد از هارد دیسک های مجموعه RAID از بین رفتند همچنان قابلیت ریکاوری داده ها را داشته باشیم . طبیعی است که حداقل تعداد هارد دیسک های که برای پیاده سازی این نوع RAID مورد نیاز است از RAID Level 5 بیشتر است. این نوع RAID به ندرت در سازمان ها و شرکت های کلان مورد استفاده قرار می گیرد.

 RAID Level 10

RAID Level 10 در واقع باید بصورت RAID Level صفر و یک خوانده شود زیرا ترکیبی از RAID Level 1 و RAID Level 0 است ، این نوع RAID معمولا به شکل RAID 1+0 نمایش داده می شود. در اینجا قابلیت Mirror کردن RAID Level 1 با قابلیت Striping در RAID Level 0 ترکیب شده اند. در این نوع RAID شما بهترین حالت کارایی یا Performance را تجربه خواهید کرد اما هر که بامش بیش برفش بیشتر ، برای پیاده سازی RAID Level 10 شما هزینه بیشتری برای پیاده سازی نیاز دارید زیرا حداقل تعداد هارد دیسک هایی که برای پیاده سازی این نوع RAID استفاده می شود ۴ عدد است.

این نوع RAID برای سرورهای پایگاه داده ای که دارای فرآیند های نوشتن و خواندن زیادی هستند بسیار مناسب است. RAID Level 10 را می توان هم بصورت نرم افزاری و هم بصورت سخت افزاری پیاده سازی کرد اما در صورت پیاده سازی بصورت نرم افزاری بسیاری از قابلیت هایی که در این نوع RAID برای بالا بردن کارایی و سرعت پیاده سازی شده است از بین خواهد رفت بنابراین بهترین گزینه برای پیاده سازی این نوع RAID با استفاده از RAID Controller سخت افزاری است.

RAID Level 2

RAID Level 2 بسیار شبیه به RAID Level 5 است با این تفاوت که به جای استفاده از تکنیک Striping با استفاده از Parity در این نوع RAID تکنیک Striping در سطح بیت یا Bit Level Striping انجام می شود. از این نوع RAID به ندرت در مصارف خاص استفاده می شود و هزینه پیاده سازی آن نیز بسیار زیاد است ، بعضا به هیچ عنوان استفاده از چنین RAID ای به دلیل هزینه بسیار زیاد توصیه نمی شود ، برای مثال حداقل تعداد دیسک های مورد نیاز برای پیاده سازی RAID Level 2 عدد ۶ است ، از طرفی این نوع RAID در برخی از فرآیند های کاری I/O دیسک از خودش کارایی ضعیفی ارائه می دهد.

RAID Level 3

RAID Level 3 بسیار شبیه به RAID Level 5 است با این تفاوت که در این راهکار یک دیسک بصورت اختصاصی برای نگهداری Parity ها استفاده می شود. در این نوع RAID ساختار Striping در سطح بایت یا Byte Level Striping انجام می شود. از RAID Level 3 بسیار به ندرت استفاده می شود. یکی از نقطه ضعف های این RAID این است که معمولا نمی تواند چندین درخواست را بصورت همزمان پاسخگویی کند.

این تاخیر یا کندی پاسخ به دلیل این است که هر بار که قرار است در این نوع RAID فرآیند I/O انجام شود باید یکبار همه دیسک ها خوانده شوند و همین موضوع باعث کاهش کارایی می شود. تقریبا می توان از این سطح RAID به عنوان بی مصرف ترین نوع RAID نام برد ، شاید در برخی موارد از این RAID برای پایگاه داده های خاص و یا محیط های پردازشی استفاده شود.

RAID Level 4

RAID Level 4 نیز تا حدودی شبیه به RAID Level 5 عمل می کند با این تفاوت که ساختار Striping در این نوع RAID بصورت Block Level انجام می شود و همچنین یک دیسک بصورت اختصاصی برای Parity استفاده می شود. از این RAID به ندرت استفاده می شود زیرا در کنار اینکه برخی مواقع ممکن است کارایی خوبی ارائه دهد وقتی زیاد درگیر استفاده از Parity در یک دیسک شود کارایی آن به شدت کاهش پیدا می کند.

RAID Level 0 + 1

RAID Level 0+1 شبیه به RAID Level 10 یک RAID ترکیبی است که ما این نوع RAID ها را در طبقه بندی به نام Nested RAIDs یا RAID های ترکیبی یا Hybrid RAIDs قرار می دهیم. این نوع RAID در بسیاری از اوقات با RAID Level 10 اشتباه گرفته می شود اما اینها ساختار متفاوتی با هم دارند. این نوع RAID به شکل Mirror Of Stripes معروف است یعنی فرآیند Mirroring را در کنار فرآیند Striping در کنار هم قرار داده است. از این نوع RAID در محل هایی استفاده می شود که کارایی بسیار بالا مورد نیاز است اما درجه بسیار بالایی از Scalability نیاز نیست.

 

خوب ما سطوح مختلف RAID را برای شما دوستان تشریح کردیم اما این همه کار نیست ، همانطور که گفتیم سطوح RAID به همین ها محدود نمی شود به ویژه اینکه در ساختار Nested RAID ما انواع و اقسام RAID های ترکیبی را داریم که در این مجال نمی گنجد.

اما برای اینکه از کل مطالب یک جمع بندی کرده باشیم بهتر است اینگونه بگوییم که برای بیشتر شرکت ها و سازمان های کوچک تا متوسط RAID های سطوح ۰ و ۱ و ۵ و در برخی اوقات ۱۰ پیشنهاد می شود تا بتوانند از Fault Tolerance و کارایی به نسبت خوبی برخوردار باشند. اما برای کاربران خانگی بهترین گزینه RAID Level 1 است زیرا آنها می خواهند بیشتر خطاپذیری داشته باشند تا کارایی بالاتر ، اما مهمترین نکته ای که باید در خصوص RAID ها بدانید این است که RAID یک راهکار Backup گیری نیست اما می تواند جزوی از یک استراتژی Backup گیری باشد. امیدوارم مورد توجه شما دوستان قرار گرفته باشد.

در فاماسرور هیچ سرویسی با RAID 0 ارایه نمیگردد و صرفا در صورت انتخاب مشتری برای سرویس های ( سرور اختصاصی ) میتوانند از RAID 0 استفاده کنند.

سخن پایانی

اگر به دنبال این هستید که در یک سرور با چند هارددیسک مستقل یا سیستم کامپیوتر خود، بهترین شکل از داده‌ها محافظت کنید، استفاده از رید یا RAID بهترین روش برای این کار است. رید با استفاده از الگوریتم‌های خاص هارد دیسک شما را به شکلی مجازی به آرایه‌های مختلف تقسیم کرده و به روش‌های مختلف از داده‌ها محافظت می‌کند.

نوع‌های مختلفی از رید وجود دارد که سعی کردیم در این مقاله به طور کامل مزایا و معایب هر یک را با هم بررسی کنیم. مطالعه این مقاله اطلاعاتی دقیق از رید را به شما عزیزان ارائه خواهد داد.

 

 

اشتراک گذاری
+

RAID چیست و چه تفاوتی با سایر روش‌های پشتیبان‌گیری از داده‌ها دارد؟

RAID (Redundant Array of Independent Disks) تکنیکی است که با استفاده از چندین هارد دیسک به طور همزمان، امکان افزایش قابلیت اطمینان و سرعت دسترسی به داده‌ها را فراهم می‌کند. برخلاف روش‌های سنتی پشتیبان‌گیری که داده‌ها را در یک مکان جداگانه ذخیره می‌کنند، RAID داده‌ها را به‌طور موازی روی چند دیسک توزیع می‌کند تا از از دست دادن اطلاعات در صورت خرابی یک یا چند دیسک جلوگیری شود.

+

مهم‌ترین کاربردهای RAID نرم‌افزاری کدام‌اند؟

از مهم‌ترین کاربردهایی که در رید نرم‌افزاری وجود دارد می‌توان به مواردی مانند راه‌حل نرم‌افزاری و راه‌حل ترکیبی با سخت‌افزار برای محافظت از داده‌ها اشاره کرد.

+

معایب RAID نرم‌افزاری چیست؟

رید نرم‌افزاری دارای برخی از معایب است. از مهم‌ترین عیب‌های این روش می‌توان به آسیب‌پذیربودن در برابر ویروس‌ها، بار اضافی روی سیستم سرور، عدم توانایی استفاده از کش و… +اشاره کرد.

+

چه نوع RAID برای کاربرد من مناسب‌تر است؟

انتخاب نوع RAID بستگی به نیازهای خاص شما دارد. اگر به دنبال بهبود سرعت دسترسی به داده‌ها هستید، RAID 0 می‌تواند مناسب باشد. اما اگر به افزایش امنیت و حفظ اطلاعات در صورت خرابی هارد نیاز دارید، RAID 1 یا RAID 5 گزینه‌های بهتری هستند. همچنین RAID 10 برای ترکیب این دو ویژگی (سرعت و امنیت) مناسب است.

+

آیا استفاده از RAID به تنهایی برای حفاظت از داده‌ها کافی است؟

هرچند RAID می‌تواند تا حد زیادی به افزایش امنیت داده‌ها کمک کند، اما استفاده از آن به تنهایی کافی نیست. برای حفاظت کامل از داده‌ها، توصیه می‌شود که علاوه بر RAID، از روش‌های پشتیبان‌گیری خارجی نیز استفاده کنید تا در صورت وقوع مشکلات غیرمنتظره مانند بلایای طبیعی یا حملات سایبری، داده‌های شما در امان بمانند.

منابع:

فاما سرور – انجمن فناوری اطلاعات ایران

مقالات مرتبط این مطلب پیشنهاد می شود

خدمات فاما سرور

  • سرور مجازی

    سرور مجازی

    سرور مجازی یکی از سرویس های پر استفاده و مقرون بصرفه برای کسب و کارهای کوچک و خدمات سایر در ضمینه IT و شبکه میباشد که توان پشتیبانی از 128 هسته و 512 گیگ رم را دارد.

  • سرور اختصاصی

    سرور اختصاصی

    سرور های اختصاصی فاماسرور از دو گروه نسل جدید و پردازش سنگین استفاده میشود که میتوانید تا 155 گیگاهرتز پردازش و تا 1.5 ترابایت رم را در اختیار داشته باشید.

  • بیگ بلوباتن

    بیگ بلوباتن

    سرور بیگ بلوباتن اختصاصی و مجازی یکی از خدمات , برای استفاده از کلاس های آموزشی , جلسات و ... بصورت دوطرفه و با کیفیت تضمین شده میباشد.

  • هاست لینوکس

    هاست لینوکس

    در هاست لینوکس با منابع گوناگون امکان میزبانی از سایت های بزرگ و پر بازدید نیز وجود دارد و میتوان از مزایا و خدمات آن استفاده کرد.

  • هاست ویندوز

    هاست ویندوز

    هاست های ویندوز فاماسرور میزبانی شده در ایران و هلند میباشد که با سخت افزار ها و استوریج های نسل جدید میزبانی و پشتیبانی میشوند.

  • ثبت دامنه

    ثبت دامنه

    ثبت دامنه های بین المللی , دامنه ir و دامنه های با پسوند های مختلف در فاماسرور پشتیبانی میشوند.