کنترل پنل cpanel
cpanel یک پنل تحت وب برای مدیریت سایت میباشد که شامل امکانات متعددی میباشد که در این مقاله به کنترل پنل cpanel میپردازیم.
cpanel چیست؟
سی پنل یکی از پنل های قدرتمند مدیریت سایت میباشد که امکانات متعددی مانند:
- آپلود فایل
- ایجاد دیتابیس
- مدیریت دامنه
- ایجاد رکورد ها و مدیریت dns
- ابزار های مانیتورینگ و … میباشد.
کنترل پنل cpanel یکی از پرطرفدار ترین پنل های مدیریت سایت میباشد که مزایا آن نسبت به معایب آن ناچیز است و در رقابت با سایت رقیبانش برتری های زیادی دارد.
هر وقت نامی از هاست به گوش میرسد طبیعتا اولین ذهنیتی که به مخاطب القا میشود نام cpanel است زیرا بصورت کلی اکثر سایت هایی که در بستر وب آنلاین هستند از کنترل پنل مدیریت سایت سی پنل استفاده میکنند.
این بدان معنی نیست که کنترل پنل هایی مانند directadmin و plesk ضعیف میباشند , لذا سیپنل با امکانات و ابزار های متعددی که در اختیار کاربر مصرف کننده قرار میدهد کاربرپسند تر میباشد.
فاماسرور میزبان هاست سیپنل در پلن های هاست لینوکس , هاست لینوکس حرفه ای , هاست پربازدید و هاست وردپرس میباشد.برای خرید هاست به لینک های مربوطه مراجعه کنید و یا از صفحه هاست دیدن نمایید.
کنترل پنل cpanel
سی پنل از بخش های مختلفی تشکیل شده است که عبارتند از:
- Files
- Databases
- Domins
- Metrics
- Security
- Software
- Advanced
- Preferences
در زیر به معرفی بخش های نامبرده شده میپردازیم.
ابزار Email در cpanel
اولین و یکی از مهمترین بخش ها بخش email میباشد که امکاناتی شامل ساخت ایمیل , Forward کردن کلیه ایمیل های دریافتی به ایمیل دیگر , email routing , پاسخگوی خودکار ایمیل( منشی ) ایمیل لیست ها , ترکینگ دلیوری , فیلتر کردن ایمیل با رول های دلخواه , و فضای اشغال شده توسط ایمیل ها را در اختیار کاربر قرار میدهد.
معمولا مهمترین گزینه برای کاربران یا پر استفاده ترین بخش ها ساخت ایمیل , فوروارد ایمیل , و ایمیل لیست ها میباشند که استفاده از آنها نیاز به داشتن دانش خاصی ندارد و کارکردن با بخش ایمیل cpanel راحتتر از پنل های دیگر میباشد زیرا نیاز به وارد شدن مجدد با ایمیل ساخته شده نیست صرفا با چند کلیک به محیط اینباکس ایمیل مورد نظر هدایت میشوید.
مدریریت فایل در cpanel
بخش بعدی و پر استفاده کار با فایل ها در سیپنل میباشد که لازمه داشتن یک هاست یا شروع کار با هاست آپلود فایل میباشد که در این بخش امکاناتی شامل :
- آپلود – ویرایش – حذف- دسترسی فایل
- تبدیل عکس ها
- ایجاد رمز در دایرکتوری ها
- فضای استفاده شده هاست
- فضای کلی
- بک آپ گرفتن و بازگردانی بک آپ
- بک آپ جادویی
- ورژن گیت
را شامل میشود که کار با آنها بسیار راحت میشباشد و بصورت مرحله به مرحله آموزش آن در ویزارد جادویی نمایان میشود.
پایگاه داده در cPanel
این بخش مربوط به کار با پایگاه داده سیپنل میباشد که ابزار های :
- phpmyadmin
- mysql database
- mysql database username
- mysql database wizard
- remot mysql
را شامل میشود. برای ساخت پایگاه داده در دیتابیس ابتدا باید روی گزینه mysql database کلیک کنیم و سپس پایگاه داده را با ذکر نام ایجاد و مجدد نام کاربری و کلمه عبور آن را تعیین کنیم و در آخر دسترسی پایگاه داده و نام کاربری ساخته شده را بصورت فول دسترسی یا دسترسی مدیرت شده به پایگاه داده اعطا نماییم.
همچنین میتوانید با mysql database wizard تمام این مراحل را به راحتی ایجاد و اعطا نمایید و سپس با ابزار phpmyadmin میتوانیم بصورت مستقیم جدول های پایگاه داده و مشخصات آن را اضافه , ویرایش و حذف نمایید.
در بخش ریموت هم تنظیماتی شامل اجازه دسترسی خارج از شبکه اینترنت سرور با دسترسی ریموت در وب را فعال نمایید.
بخش دامنه در cpanel
بخش دامنه در سیپنل نیز یکی دیگر از ابزار های پر کاربرد و واجب در نقش آنلاین بودن سایت را دارد زیرا در صورتی که دامنه ای ست نباشد روی هاست عملا استفاده ای از آن هاست نمیشود .
در قسمت دامنه ها ما مواردی شامل :
سایت پابلیشر( برای ایجاد قالب و اسکریپت های دردسترس)
دامنه ها(مدیریت دامنه های ایجاد شده)
ریدایرکت( هدایت دامنه به آدرسی دیگر)
zone editor( برای مدریت dns و رکورد های arecord , cname)
داینامیک dns را شامل میشود.
استفاده از بخش دامنه ها برای مدیریت دامنه های ثبت شده در سیپنل که بست به پلن ها و سیاست های فروش ممکن است یک هاست از N عدد دامنه بهره مند شود و یا هر هاست بتوانم 1 دامنه را ایجاد کند . همچنین مدیریت ساب دامنه یا زیر دامنه های ایجاد شده مثل : crm.famaserver.com یا dl.famaserver.com نیز در این بخش کدیریت میشوند.
گزینه بعدی ریدایکت میباشد که گاهی نیاز است دامنه های قدیمی یا دامنه ها یا بخشی از یک دامنه را هدایت کنیم به یک آدرس دیگر مانند دامنه www.68403.ir که با ورود به این دامنه به آدرس اصلی سایت ما هدایت میشود , از این بخش قابل مدیریت میباشد.
Metrics در cpanel
همانطور که از نامش پیشداست بخش Metrics برای اندازه گیری و محاسبات , ارور ها , مشاهده بازدید کنندگان , نمایش نمودار ها , آنالیز کلی بازدید کننده و نمایش ها در هاست میباشد.امکانات این بخش شامل:
- بازدید کنندگان
- ارور ها
- مدیریت پهنای باند
- Raw Access
- Awstats
- Analog Stats
- Weblizer
- Metrics Editor
- Resource Usage
میباشند. همانطور که از نام آن ها پیداست هر کدام برای مدیریت و یا نمایش اطلاعاتی جهت بهبود مدیریت بهتر منابع , پهنای باند , نمایش بازدید کنندگان با فیلتر , گراف بازدید و بازدید کننده , بازدید کننده واقعی و ربات , نمودار های مدیریتی و … میباشند
نکته: Resource Usage یک ابزار میباشد که صرفا در سرور هایی که لایت اسپید در آن فعال و نصب باشد قابل نمایش است که کلیه هاست های فاماسرور از وب سرور قدرتمند اختصاصی لایت اسپید در سرور Dedicate میزبانی میشوند.
Security در cpanel
در قسمت امنیت پنل مدریت سایت سیپنل یک بخش با نام security وجود دارد که وظیفه آن شامل مدیریت آیپی های مسدود شده و توکن های ایجاد شده , سرتیفیکیت و … میباشد که بصورت کلی شامل :
- مسدود کننده آیپی یا ip blocker
- SSL/TSL برای مدیریت گواهینامه ها و TSL های تعریف شه
- مدیریت توکن ها برای ربات و …
- Hotlink Protection(برای مدیریت شروع نام دامنه با www و بدون www و مسدود کردن پسوند های عکس و … در آپلود
- Leech Protection ( برای مدیریت وب روت و publicroot
- SSL/TSL status ( برای وضعیت گواهینامه ها و TSL ها
میباشند , که بخش پر استفاده ای نیز در کنار سایر ابزار های مدیریتی و … ایفای نقش میکنند.
بخش Software در سی پنل
بخش نرم افزار یا Software در cPanel نیز پر استفاده میباشد زیرا ابزار هایی نظیر اکستنشن های مورد نیاز برای php و یا اکستنشن های پرل و ابزار های آنالیزور همچنین بهینه سازی وبسایت در این بخش است اما مهمترین گزینه multiphp manager و select php version هستند.
بصورت کلی این بخش شامل :
- PHP PEAR Packages( شامل اکستنشن های مربوط به php)
- Perl Modules(شامل اکستنشن ها و ماژول های زبان پرل)
- Site Software
- Optimize Website (برای بهینه سازی سایت)
- MultiPHP Manager( برای مدیریت منابع , افزایش منابع اعطا شده به دیتابیس و مدیریت فایل های php.ini)
- MultiPHP INI Editor( برای ادیت فایل های .ini در سرور )
- Select PHP Version( برای انتخاب ورژن php , مدیریت منابع دیتابیس و تایم های پاسخ , فعال کردن اکستنشن ها و فیچر ها)
نکته: Select PHP Version تنها در سرور هایی که از وب سرور LiteSpeed پشتیبانی کنند فعال میباشد در غیر اینصورت مدیریت اکستنشن ها با MultiPHP Manager میباشد که در فاماسرر هر دو این گزینه ها فعال میباشند.
بخش Advanced در سی پنل
بخش advanced شامل ابزار های مدیریت کش لایت اسپید , کرون جاب ها . track DNS ها و indexes , ERROR Page ,Apache Handler, MIME Type ها میباشد که کاربرد های خاصی دارند و در سایت هایی که استفاده آن ها از کش و کران جاب ها باشد مناسب میباشد.
بخش Performances در سی پنل
و در آخر به بخش Performances میرسیم که کارایی آن کاملا واضح میباشد و برای مدیریت کلمه عبور و امنیت اکانت , تغییر زبان پیشفرض , اطلاعات کاربری و مدیریت اکانت ها میباشد.در صورتی یکی از دارندگان هاست سیپنل هستید و تا بحال با این بخش کار نکردید پیشنهاد میکنیم برای مدیریت و امنیت سایت و اپلکیشن های خود حداقل بصورت فصلی یا ماهانه کلمه عبور را تغییر داده و از بخش مدیریت اکانت ها , از دسترسی اکانت های آنونیموس و … به اکانت خود جلوگیری کنید همچنین مدیریت اکانت های FTP نیز شامل این میشود.که در این بخش میتوانید آن ها را مشاهده و در صورت نیاز حذف نمایید.
در این مقاله امکانات cpanel را مرور کردیم و به تشریح ابزار های cPanel پراختیم.
کنترل پنل cpanel – فاماسرور
آیا مقایسه سیپنل با دایرکت ادمین منطقی میباشد؟
خیر زیرا هر دو پنل های قدرتمند هستند که دارای مزایا و معایب خاص خود میباشند لذا مقایسه این دو منطقی نیست.
برای مدیریت راحتتر سایت سیپنل پیشنهاد میشود یا پلسک و یا دایرکت ادمین؟
سیپنل رابط کاربری ساده تری دارد و کاربرپسند تر میباشد ولی دایرکت ادمین نیز سبکی و مزایا خود را دارد همچنین پلسک نیز پنلی قدرتمند است ولی صرفا سایت هایی که ویندوزی هستند معمولا از پلسک استفاده میکنند.
مدیریت ابزار های نمایندگی در سیپنل به چه صورت است؟
سیپنل یکی از ابزار های نمایندگی و ریسلرری قدرتمندی دارد به گونه ای که میتوانید تنها در cpanel برای پکیج های کاربران فیچر نیز تعیین کنید که این امر در دیگر پنل ها وجود ندارد و صرفا به محدود کردن ابزار های کلی اشاره میکند ولی در سیپنل شما میتوانید تک تک موارد را مدیریت کنید.